Sarawak Laksa!
マレー〜ニョニャの麺ラクサにはペナン(アサム)ラクサとカトンラクサがあることは知っていたが、今回第三のラクサ、サラワク・ラクサに出会った。味はエビ味噌ブラチャンとシラス干しイカン・ビリスと唐辛子のペーストにココナッツミルクを合わせた魚介出汁の効いたミルキーで魚臭いスープ。麺は米のバーミセリ。ライムをしぼっていただく。これが美味い! 一週間の間に5回も食べていた。KLに戻ると、この三種類以外にもニョニャラクサ、ジョホールラクサ、カリーラクサなど亜種が沢山あることも発見! 何時になったら全貌を知ることが出来るのか? マレーの屋台飯恐るべし。
I am in Kuala Lumpur now. Last week at Sarawak state, I finally ate Sarawak Laksa. Laksa is noodle in Nonya(Malay straits born Chinese). I knew 2 types of Laka, Penang Laksa and Katong Laksa. Penang is Macqrel, tamarind, lemongrass based tingy hot fishy soupe. Katong is beracan( dried shrimp paste), coconuts milk, shrimp, and chicken based creamy curry soupe.
The 3rd one Sarawak Laksa is particular for chacoal red brown color. The soupe is based by Beracan, red chilli, coconuts milk and Ikan bris(dried small fish). squeezing lime juice and eat is. the taste is milky, shrimpy, tingy, and hot! I ate 5times in a week! But here in KL, I found more than 5 new kind of Laksa! Malay nyonya food is awful!
I will be back in Tokyo on 19th evening.
by salamunagami | 2006-07-18 00:13 | エキゾ料理